جلسه کمیته کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه روز ۲۷ شهریورماه در محل کتابخانه مرکزی تشکیل گردید. در این جلسه درباره پست کتابدار، شرایط احراز و شرح وظایف این پست گفتگو شد و بر لزوم اصلاح عنوان پست به کارشناس کتابدار و همچنین به روزرسانی شرح وظایف آن تاکید گردید. نمونه پست های کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت مدرس در این جلسه ملاحظه گردید و همچنین نمونه های پست های پیشنهادی انجمن کتابداری پزشکی آمریکا توسط یکی از اعضا قرائت شد. مقاله پایان نامه خانم تهوری نیز درباره شرح وظایف کارکنان کتابخانه هم بررسی گردید.
جلسه بعدی کمیته کتابداری دانشگاه هفدهم مهرماه ساعت نه و نیم در محل کتابخانه مرکزی تشکیل می گردد. اعضای کمیته کتابداری و اطلاع رسانی هفت نفر از کتابداران دانشگاه هستند که با حکم ریاست کتابخانه مرکزی منصوب شده اند.
در راستای بازدید از کتابخانه های تابعه دانشگاه از سوی کتابخانه مرکزی، یکشنبه نوبت به کتابخانه بیمارستان ضیائیان(واقع در خیابان ابوذر در جنوب غرب تهران) رسید که من و خانم نغمه بینایی از اعضای کمیته فنی کتابداری دانشگاه و خانم بهرامی از کتابخانه مرکزی برای بازدید رفتیم.
خانم اسداللهی مسئول کتابخانه دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی ایران می باشد که در سال 1384 به استخدام دانشگاه درآمده است. کتابهای کتابخانه پیش از ورود ایشان نظم و ترتیبی نداشته و ایشان پس از آغاز به کار به رده بندی کتابهای فارسی و انگلیسی می پردازد. به این ترتیب که کتابهای فارسی رده LC و کتابهای انگلیسی بر اساس نظام رده بندی NLM رده بندی می نمایند. کتابخانه فاقد نرم افزار کتابخانه ای است و اساسا گویا این مرکز از معاونت پزوهشی هیچ امکاناتی دریافت نکرده است. برچسب های عطف نیز به صورت دست نویس تهیه شده و بر عطف کتابها چسبانده شده است.
از فضای کتابخانه به دو منظور کلاس درس و کتابخانه استفاده می شود. به این صورت که دورتادور کتابخانه قفسه های کتاب قرار دارد و در فضای وسط صندلی های تک نفره کلاسی قرار داده شده است و در واقع کتابخانه فاقد میز مطالعه است. مسئول کتابخانه در کنار انجام کارهای کتابخانه عملا مسئولیت کلاس را نیز به عهده دارد و نصب راه اندازی ویدئو پروژکتور برای کلاس و... را هم انجام می دهد. کتابخانه از نظر تزئینات داخلی هم مشکلات بسیاری دارد. مسئول کتابخانه هم تاکید می کند که صبح با باز کردن کتابخانه ، تعدادی سوسک در کف کتابخانه مشاهده می شود!
از آنجا که بیمارستان ضیائیان، بیمارستان آموزشی نیست، لذا تنها مراجعان معدود کتابخانه را پرسنل بیمارستان و اغلب پرستاران تشکیل می دهند.
امیدوارم مسئول این کتابخانه با تلاش و با یاری مسئولان،بتوانند بیمارستان را صاحب کتابخانه ای در شان بیمارستان و دانشگاه نمایند.
خبری به گروه بحث الکترونیکی در خصوص پاسخ دکتر نوروزی به دکتر اردکانی پیرامون بحث توهم توسعه علمی ارسال شده است که خواندنی است. ضمن تشکر از جناب دکتر نوروزی در خصوص ارسال این جوابیه، و اینکه با نظرات ارایه شده توسط ایشان کاملا موافقم، از دوستان علاقمند به مباحث علم سنجی دعوت می کنم این جوابیه را مطالعه کنند.
انتخابات هیئت مدیره منطقه شمال غرب انجمن کتابداری و اطلاع رسانی علوم پزشکی ایران در روز 22 مرداد ماه و انتخابات منطقه جنوب در روز 15 شهریور ماه برگزار و پس از انتخاب هیئت مدیره فعالیت خود را آغاز کردند. همچنین روز 20 شهریور انتخابات منطقه شمال شرق در مشهد مقدس برگزار خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت انجمن کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی ایران مراجعه کنید.
عنوان:
بررسی وضعیت استفاده از نرم افزارهای کتابخانه ای در کتابخانه های وابسته به
دانشگاه علوم پزشکی تهران
نگارنده:
فرشاد مرادی
زمان:
سه شنبه - بیستم شهریور- 8 صبح
مکان:
دانشگاه آزاد - واحد علوم و تحقیقات- ساختمان شماره یک- طبقه پنجم شمالی- سالن سمینار
سلام به دوستان و همکاران کتابدار
نیاز به اطلاعاتی درباره نحوه اشتراک نشریات الکترونیکی و مزایا و معایب آن بر اشتراک نشریات چاپی دارم از همکاران نویسنده یا خواننده وبلاگ که اطلاعاتی در این زمینه دارند یا منبع یا منابعی اعم از مقاله یا کتاب فارسی یا انگلیسی در این مورد می شناسند خواهشمندم راهنمایی کنند. هر چند فکر می کنم سوالات من با تجربه عملی دوستانی که درگیر چنین مسایلی بوده اند بهتر پاسخ داده خواهد شد. من می خواهم بدانم که:
۱- در صورت اشتراک تعدادی نشریه خاص در سال مثلا ۲۰۰۷ آیا باید برای دسترسی به شماره های سالهای قبل هم هزینه اشتراک پرداخت کرد یا اینکه کل مجموعه یک جا ارائه می شود؟
۲- آیا می توان به صورتی از مجموعه یک فایل پشتیبان تهیه کرد و سال بعد دیگر آن را مشترک نشد؟ آیا این کار با قانون کپی رایت منافاتی ندارد؟
۳- سیاستهای معمول کتابخانه ها برای نحوه اشتراک منابع الکترونیکی به چه صورت است؟
با تشکر فراوان
قسمت چهارم: پایان نامه و پروانه ثبت اختراع
APA: American Psychological Association
پایان نامه: نام خانوادگی، نام (سال دفاع). عنوان پایان نامه (ایتالیک). پایان نامه دکتری یا پایان نامه کارشناسی ارشد، نام دانشگاه، نام شهر.
مثال:
Caravaggio, Q.T. (1992). Trance and clay therapy. Unpublished master's Thesis,
برای پایان نامه دکتری عبارت Unpublished doctoral dissertation به کار می رود.
پروانه ثبت اختراع: نام خانوادگی مخترع، نام (تاریخ اختراع). نام کشوری که اختراع در آنجا ثبت شده. اختراع ش. شماره اختراع (ایتالیک). نام محل سازمان ثبت اختراع: نام سازمان عامل اختراع.
مثال:
Smith, I.M. (1988). US. Patent No. 123,445.
AMA: American Medical Association
پایان نامه: نام خانوادگی نویسنده نام. عنوان پایان نامه (ایتالیک) [پایان نامه دکتری یا کارشناسی ارشد]. نام شهر: نام دانشگاه ؛ سال دفاع.
مثال:
23. Groves A. Growing Healthy Kids: Parents' of Preschoolers Perceptions Based on Hours Worked, Work Status, and Ethnicity [master's thesis].
پروانه ثبت اختراع: نام خانوادگی مخترع (مخترعان) نام، مخترع؛ نام سازمان عامل اختراع. عنوان اختراع (ایتالیک). نام کشور شماره ثبت اختراع. تاریخ اختراع.
مثال:
23. Furukawa Y, Kishimoto S, Nishikawa K, inventors; Takeda Chemical Industries Ltd, assignee. Hypotensive imidazole derivatives. US patent 4 340 598.
پایان نامه: نام خانوادگی نویسنده نام. عنوان پایان نامه [ پایان نامه]. نام شهر: نام دانشگاه؛ سال دفاع.
مثال:
36. Borkowski MM. Infant sleep and feeding: a telephone survey of Hispanic Americans [dissertation].
پروانه ثبت اختراع: نام خانوادگی مخترع نام، مخترع (مخترعان)؛ موسسه عامل اختراع. عنوان اختراع. نام کشور. اختراع (Patent) شماره ثبت اختراع. سال ماه روز اختراع.
مثال:
Pagedas AC, inventor; Ancel Surgical R&D Inc., assignee. Flexible endoscopic grasping and cutting device and positioning tool assembly. United States patent US 20020103498. 2002 Aug 1.
برای موسسه عامل اختراع در فارسی کلمه عامل و در انگلیسی assignee به کار می رود.
Harvard
پایان نامه: نام خانوادگی نویسنده نام (سال دفاع)، عنوان پایان نامه، مقطع تحصیلی، نام دانشگاه، نام شهر.
مثال:
Wilson, Sean (1997), An investigation of physiotherapists working as extended scope practitioners, Unpublished BSc dissertation,
پروانه ثبت اختراع: نام خانوادگی مخترع، نام. سال اختراع، عنوان اختراع (ایتالیک)، کشور شماره ثبت اختراع شامل کشور و شماره اختراع.
مثال:
Smith, P. L. 2002, Particle trap for compressed gas insulated trasmission systems, US Patent 4554399.
اولین سمینار سراسری علم سنجی در علوم پزشکی توسط مرکز تحقیقات فن آوری اطلاعات در علوم سلامت با همکاری گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی و مرکز علم سنجی و پایش علمی معاونت پژوهشی دانشگاه در تاریخ های 15 و 16 اسفند ماه 1386 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار می شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد محورهای همایش و نحوه ثبت نام می توانید به آدرس اینترنتی زیر مراجعه نمایید.
http://www.seminars.mui.ac.ir/signup/showsem.phtml?confcode=93
قسمت سوم: نشریات الکترونیکی
APA: American Psychological Association
نام خانوادگی نویسنده، نام . (سال). عنوان مقاله. عنوان مجله (ایتالیک)، دوره (شماره). تاریخ دسترسی، از آدرس سایت
مثال:
Ashe, D.D., & McCutcheon, L.E. (2001). Shyness, Loneliness, and attitude toward celebrities. Current Research in Social Psychology, 6(9). Retrieved
در صورتی که مقاله مورد استناد از یک پایگاه اطلاعاتی به دست آمده باشد در انتها به جای آدرس سایت، نام پایگاه اطلاعاتی قید می شود و چنانچه مقاله مذکور در پایگاه دارای کد باشد در انتها در پرانتز ذکر می شود.
مثال:
Holliday, R.E., & Hayes, B.K. (2001). Dissociating automatic and intentional processes in children's eyewitness memory. Journal of Experimental Child Psychology, 75(1), 1-5. Retrieved February 21, 2001, From ExPanded Academic ASAP database (A59317972).
AMA: American Medical Association
نام خانوادگی نویسنده نام. عنوان مقاله. عنوان مجله (مخفف و ایتالیک) [نشریه الکترونیکی]. سال نشر: دوره (شماره): صفحات. دسترسی از : آدرس سایت. تاریخ دسترسی.
مثال:
33. Friedman SA. Preeclampsia: a review of the role of prostaglandins. Obstet Gynecol [Serial Online]. 1988: 71(1):22-37. Available at: http://www.who.int/csr/sars/country/1998_06_02/en/.Accessed
نام خانوادگی نویسنده نام عنوان مقاله. عنوان مجله ]نشریه الکترونیکی] سال نشر؛ دوره (شماره): [شماره صفحات]. دسترسی از: نشانی سایت اینترنتی. تاریخ دسترسی.
مثال:
23. Morse SS. Factors in the emergence of infectious disease. Emerg Infect Dis[serial online] 1995; 1(1):[24 Screens]. Available from: http://www/cdc/gov/ncidoc/EID/eid.htm. Accessed
Harvard
نام خانوادگی نویسنده، نام سال انتشار، "عنوان مقاله"، عنوان مجله (کامل و ایتالیک)، دوره، شماره، تاریخ بازدید، > آدرس سایت مورد بازدید<.
مثال:
Weibel, S 1995, "Metadata: the foundations of resource description", D-Lib Magazine, viewed
نمی دانم تا به حال به سایت جیره کتاب سر زده اید یا نه. یکی از دانشجویان ارشد کتابداری از طریق نادر نقشینه استاد کتابداری دانشگاه تهران با این سایت آشنا شده بود و مرا هم با این سایت و نوشته های مانی شهریر (که واقعا یک کتابخوان و کتابگزار حرفه ای است، هرچند که کتابدار نیست) آشنا کرد.
چندی پیش مطلبی خواندم در این سایت درباره کتابهای صوتی و رواج آن در غرب به عنوان یک کالای فرهنگی جدی با عنوان کتابهایی که حرف می زنند.
حالا که در کشور ما برخی مظاهر تکنولوژی مثل MP3 Player رواج یافته می توان در وقت های مرده (مثل اتوبوس) میزان مطالعه را از این طریق بالا برد. هر چند فکر نمی کنم آثار گران سنگ زبان فارسی در این قالب درآمده باشند. به هر حال چندتا کتاب صوتی انگلیسی مثل آلیس در سرزمین عجایب و سفرهای گالیور را که در سایت جیره کتاب با قیمت ۲۵۰۰ تومان عرضه شده، ببینید.
(به بخش هدیه به کتابدارها هم حتما سر بزنید!)